SubCluj

Grupul vocal Gaborii

SubCluj- Solistii vocali ai Grupului GaboriGrupul vocal Gaborii s-a format în noiembrie 2006, în Cluj-Napoca, la inițiativa unui tânăr membru al comunității rromilor-gabori, Iancu Gabor. Este primul grup vocal din România care interpretează melodii creștine adventiste în limba rromani și unul dintre cele mai active grupuri care promovează cultura și valorile rromilor. În prezent are în componență din 7 soliști, o dirijoare/solistă, un pianist și un instrumentist.

Grupul cuprindea inițial 5 soliști de etnie rromă însă, pe parcursul celor 4 ani de la înființare acestora li s-au adăugat noi membrii printre care o solistă soprană româncă, Claudiana Călin-Rotaru, care a acceptat să colaboreze cu ei, învățându-i notele și elementele de baza din muzică și un solist vocal român, pe numele lui de scenă Vili. În prezent numărul acestora a ajuns la 10: 7 soliști vocali, un pianist, un instrumentalist și o dirijoare/solistă.


Din repertoriul lor fac parte doar melodii creștine, atât în limba rromani, cât și în limba română și engleză. Ei au ales muzica creștină pentru că ea este prea puțin promovată în comunitățile de rromi -gabori și pentru că, prin intermediul ei transmit un ”mesaj” de împăcare și înțelegere cu celelalte comunități. ”E muzică creștină pentru că prea puțin se cântă acest repertoriu de către rromi. Rromii cântă foarte mult muzică tradițională sau alte stiluri de muzică dar muzică creștină foarte puțin rromi au cântat și cântă. Atunci noi ne-am orientat spre această categorie de muzică.” ne-a declarat Iancu Gabor, șeful grupului.

Grupul s-a afirmat și pe plan internațional susținând până în prezent peste 100 de concerte în România și în țări precum Spania, Italia, Croația, Ungaria, Macedoni, Bulgaria și Statele Unite ale Americii, atât pentru comunitățile de rromi, cât și pentru alte comunități. Printre melodiile din repertoriu se numără: Gilaba Ejuses (Lăudați-l azi pe Domnul), Dembla dobaiu (Doamne tu-n necazuri), Abelo Ejuses, (Revine Iisus), Socta rașe (De ce nu vii),Aglalo Isus (Înainte Iisus), Amazing grace (Atâta har), You rasie me up (Tu mă ridici) și altele

Grupul vocal Gaborii are și o latură social-culturală, nu dorește doar răspândirea limbii romanii prin muzică ci și promovarea tradițiilor și a culturii rromilor prin intermediul unor programe culturale complexe care cuprind atât concerte cât și activități interactive. Grupul a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe activității social-culturale care au avut scopul de a face cunoscut celorlalți oameni viața și cultura diferitelor comunități de rromi din România, originile și caracterul lor migrator cât și pentru a afla informații interesante despre viața și obiceiurile lor de zi cu zi, tradiția, folclorul și cultura lor cât și date despre comunitate și statut lor social.

Aceste activități sunt făcute de membrii grupului periodic, în mod voluntar, iar pentru implementare lor acesta colaborează cu diferite ONG-uri și instituții culturale și sociale care pot ajuta într-un fel sau altul la realizarea proiectelor și activităților social-culturale de integrare comunitară a rromilor. ”Noi facem aceste proiecte și activități sociale și culturale pentru că vrem ca restul oamenilor să ne cunoască și să înțeleagă că rromii sunt la fel ca toți ceilalți, că rromii nu înseamnă numai manele, dans din buric și cerșit. Avem și noi o cultură, cultura romanii, un steag format pe orizontală din culorile albastru, care simbolizează cerul, verde care simbolizează iarba și în centru o roată de culoare roșie, simbolul nomad al rromilor,  un imn, Helem, helem și o zi internațională a noastră, pe data de 8 aprilie, după ziua de 8 aprilie 1971, când a avut loc la Londra, Primul Congres Internațional al Rromilor și au fost adoptate aceste simboluri”, a mai adăugat Iancu Gabor.

Grupul vocal Gaborii poate fii ascultat pe YouTube sau pe site-ul www.programetineret.ro, în subgrupul ”promovare muzică”.

Citit de: 2066 ori

Comentarii  

0 Te aven bahtaleLaurentiu 14-09-2011 09:20 #
Va rog frumos sa-mi trimiteti traducerea in limba romana a cantecului ,,Te aven bahtale '', pe care-l canta Grupul Gaborii. Ne place cantecul dar dorim si traducerea ca sa le-o citim celor care nu inteleg limba. Multumesc anticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Parteneri

artimpress

 

 

 

Increase

fc

asdf123_banner_175x175

Sustinem

Increase